Kulinarne podróże po Łódzkiem


kk

Dziennik Łódzki, pod patronatem Marszałka Województwa Łódzkiego, zabrał swoich czytelników w „Kulinarne podróże po Łódzkiem” – za sprawą książki wydanej pod koniec ubiegłego roku, zawierającej przepisy na tradycyjne potrawy, jakimi podzieliły się panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa łódzkiego.

Wśród przedstawionych w „Kulinarnych podróżach…” powiatów znalazł się między innymi powiat pabianicki, gdzie zostały przestawione dwa Koła – Dziektarzew, z gminy Pabianice, a także Koło Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym, z naszej gminy Dobroń.

Panie podzieliły się przepisami na syrop z kwiatu bzu czarnego, ketchup z cukinii, ciasto z jabłkami i masą kokosową, roladę waflową z bananem, ciasto orzechowe… a także kurczaka faszerowanego na słodko z borówką leśną, który zdobył nagrodę w IV edycji konkursu Smaki Ziemi Łódzkiej w 2013 roku.

Jest to niemałe wyróżnienie z uwagi na fakt, że na terenie województwa łódzkiego działa blisko 600 KGW, zrzeszając ponad 15 tysięcy pań. To właśnie te kobiety są liderkami lokalnych społeczności, dbając o dorobek swoich matek i babć; stojąc na straży dawnych tradycji i przekazując je młodzieży. A jaka jest ta nasza tradycyjna kuchnia? Przede wszystkim ekologiczna, zdrowa i robiona ze swojskich produktów.

ll

Wyświetleń 876